din

Numai știri validat

sâmbătă 4 mai 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

Scandalul canadian care dă apă la moară discursului lui Putin. Președintelui Camerei Comunelor i se cere demisia

Ministrul canadian de externe Melanie Joly a declarat marți că președintele Camerei Comunelor ar trebui să demisioneze după ce a lăudat public, în Parlament, un fost soldat nazist, chiar în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Yaroslav Hunka asteapta in Camera Comunelor din Canada sosirea lui Volodimir ZelenskiFoto: Doyle Patrick/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele Camerei Comunelor, Anthony Rota, și-a cerut scuze luni în Parlament, dar a refuzat să își dea demisia. Vinerea trecută, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rota l-a numit pe acest veteran un erou de război, un imigrant ucrainean.

Dar s-a constatat că fostul soldat Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, care a fost ovaționat de parlamentari de două ori, a servit într-una dintre unitățile SS Waffen ale lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia a numit incidentul drept scandalos.

„A fost jenant pentru Cameră și pentru canadieni și cred că președintele ar trebui să asculte membrii Camerei și să demisioneze”, a spus Joly reporterilor înaintea unei reuniuni a cabinetului. Ea a fost primul membru al cabinetului liberal care a cerut demisia lui Rota.

Înalți oficiali ai celor patru partide politice majore din Parlament urmează să se întâlnească mai târziu, marți, pentru a discuta chestiunea. Dacă Rota refuză să demisioneze, legiuitorii pot propune o moțiune formală de cenzură.

„Este un lucru bun că președintele Rota și-a cerut scuze personal și sunt sigur că reflectă acum asupra modului de a asigura demnitatea Camerei în viitor”, a declarat premierul Justin Trudeau reporterilor înaintea unei reuniuni a cabinetului.

Scandalul a pătat vizita lui Zelenski, care a mulțumit Canadei pentru ajutorul armat – și nu numai – în valoare de miliarde de dolari pe care Ottawa l-a oferit Ucrainei de când Rusia a invadat țara în februarie 2022.

Scandalul se încadrează perfect în discursul promovat de președintele rus Vladimir Putin, care spune și-a trimis armata în Ucraina anul trecut pentru a „demilitariza și denazifica” țara, o acuzație pe care Kievul și aliații occidentali spun că este lipsită de temei.

Citește și:

Zelenski la Ottawa: O invitaţie controversată pune guvernul canadian într-o situaţie incomodă

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...