din

Numai știri validat

miercuri 8 mai 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

Moneda unei țări cu economia în pragul colapsului a depășit randamentul dolarului

În pofida unei aprecieri semnificative în ultima perioadă, dolarul nu este moneda națională cu cel mai bun randament în trimestrul 3 al anului, distincția revenind umilului afgan, relatează Markets Insider.

Afganul a cunoscut o perioada de depreciere imediat dupa retragerea americana din taraFoto: Saifurahman Safi / Xinhua News / Profimedia

Moneda controlată strict de talibani s-a apreciat cu 9% față de dolar începând cu 1 iulie, ocupând prima poziție în clasamentul randamentului monedelor naționale pentru ultimele 3 luni, potrivit datelor furnizate de compania de consultanță financiară Refinitiv.

Agenția Bloomberg arată că această evoluție din trimestrul 3 al anului a dus la o apreciere cu 14% a afganului de la începutul lui 2023, ceea ce înseamnă că, per total, este a treia monedă din lume ca randament în ultimele 9 luni, după pesosul columbian și rupia srilankeză.

Departe însă de a ilustra în vreun fel starea economiei afgane, situația arată mai degrabă că măsurile stricte de control a capitalului pot duce la o consolidare temporară a unei monede naționale, indiferent de realitățile economice.

Rusia s-a bucurat de un efect asemănător anul trecut, când a devenit în primăvara lui 2022 valuta cu cel mai bun randament din lume ca urmare a măsurilor draconice adoptate de Moscova în vederea controlării fluxurilor de capital.

Situația a fost însă una temporară, rubla intrând apoi într-un declin generalizat care a provocat îngrijorări legate de inflație și nemulțumiri la Kremlin.

Peste trei sferturi din afgani trăiesc în sărăcie

În ceea ce privește Afganistanul, talibanii au impus la rândul lor măsuri stricte de control al capitalului după revenirea la putere în august 2021, interzicând folosirea dolarului și a rupiei pakistaneze, precum și tranzacțiile valutare online.

Însă economia afgană a suferit puternic după întoarcerea fundamentaliștilor islamiști, criza umanitară fiind exacerbată de creșterea vertiginoasă a șomajului în condițiile în care talibanii au interzis femeilor să lucreze în aproape orice domeniu în care intră în contact cu publicul.

Un raport recent al Crucii Roșii afirmă că 79% din populația Afganistanului trăiește în sărăcie și că 44% din locuitorii țării nu au suficientă hrană.

Deși PIB-ul Afganistanului este greu de măsurat din cauza lipsei de date și a dimensiunii economiei informale, unele estimări plasează contracția economică a țării la 20% în ultimii doi ani.

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...