Unul dintre amendamentele transmise de PSD-PNL pentru proiectul de măsuri fiscale, asupra căruia își va asuma Guvernul răspunerea, prevede majorarea de 25 de ori a redevenței plătite pentru concesiunea transportului gazelor, de la 0,4% la 10%. Monopolul asupra transportului gazelor îl deține Transgaz, ceea ce înseamnă că va fi singura companie care va plăti această redevență majorată. Transportul gazelor este o activitate reglementată și majorarea redevenețelor va duce și la creșterea costului, care mai departe se va putea reflecta în tarifele finale la gaze.
Conducte TransgazFoto: AGERPRES
Adică, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este obligată să recunoască astfel de costuri suplimentare la stabilirea tarifelor de transport al gazelor.
Redevența pentru transportul gazelor crește de la 0,4% la 10%
Mai exact, amendamentul prevede abrogarea articolului 103 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012, aliniatul 2. Acest articol care va fi abrogat prevedea că “Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2) lit. b) din Legea petrolului nr. 238/2004, (…) redevenţa anuală pentru concesiunea serviciului de transport al gazelor naturale plătită de operatorul acestuia, în calitate de concesionar, este de 0,4% din valoarea veniturilor brute realizate din activitatea de transport al gazelor naturale”.
În legea petrolului, se prevede “o cotă de 10% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naționale de transport al petrolului”.
VEZI AICI LISTA CU AMENDAMENTELE PROPUSE DE GRUPURILE PSD – PNL (forma finală)
Pe de alt parte, un alt amendament care vizează domeniul energetic prevede căvor fi exceptați de la plata impozitului pe cifra de afaceri operatorii economici care desfășoară activități de distribuție / transport de energie electrică și gaze naturale și sunt reglementați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.