Guvernul german intenționează să înjumătățească de anul viitor ajutoarele federale acordate landurilor pentru acoperirea costurilor cu primirea și integrarea migranților, a anunțat marți ministerul de finanțe de la Berlin, potrivit Reuters.
Refugiați ucraineni în gara din Przemysl, PoloniaFoto: Artur Widak – NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Datele Biroului Federal pentru Migrație și Refugiați al Germaniei arată că peste un milion de refugiați ucraineni au ajuns în țară după începerea invaziei rusești anul trecut, în timp ce numărul celor sosiți din alte țări a crescut în 2022 cu aproximativ 50% comparativ cu 2019.
Guvernul federal german a plătit timp de ani de zile autorităților regionale din landurile țării o sumă lunară fixă pentru fiecare refugiat pe care l-au primit, măsura fiind implementată după criza refugiaților din 2015-2016, când peste un milion de persoane din Orientul Mijlociu care au fugit de război și persecuție au ajuns în Germania.
Însă în 2021 guvernul condus atunci de Angela Merkel a schimbat mecanismul de finanțare, după ce cele 16 landuri ale țării au făcut presiuni să primească o sumă fixă de bani pentru cheltuielile cu refugiații, indiferent de numărul lor.
Declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin a împins cheltuielile Germaniei cu refugiații și combaterea cauzelor care au dus la strămutarea lor la aproximativ 28 de miliarde de euro, dintre care în jur de 15 miliarde au fost alocate landurilor și municipalităților locale.
Tăierile ajutoarelor pentru refugiați ar putea afecta și ucrainenii din Germania
Guvernul condus de Olaf Scholz intenționează acum să taie fondurile alocate landurilor pentru refugiați în contextul în care încearcă să acopere o gaură de 20 de miliarde de euro în bugetul federal și a acordat deja ucrainenilor acces direct la sistemul de ajutoare sociale al țării.
Însă o sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că executivul lui Scholz intenționează să își suspende și ajutorul alocat pentru îngrijirea și integrarea celor un milion de refugiați din Ucraina.
Deocamdată ministerul de finanțe a anunțat că guvernul va tăia de la 3,75 de miliarde de euro costurile directe cu refugiații în 2023 la 1,25 miliarde de euro pentru anul viitor.
„Subliniem din nou că statele trebuie să ofere municipalităților resursele financiare necesare”, a declarat marți un purtător de cuvânt al ministerului finanțelor, adăugând că deocamdată liderii regionali nu au ajuns la un acord în acest sens înaintea consultărilor care vor avea loc pe acest subiect cu cancelarul Olaf Scholz în luna noiembrie.
Liderii landurilor subliniază că au nevoie în continuare de mai multe fonduri pentru a acoperi costurile indirecte cu refugiații, precum cele cu școlarizarea copiilor lor.