Acțiunile „ostile” ale Canadei față de Rusia, printre care și extinderea listei de sancțiuni, nu vor rămâne fără răspuns din partea Moscovei, a declarat marți ministerul rus de externe după onorarea unui veteran ucrainean în parlamentul de la Ottawa, relatează TASS.
Justin Trudeau, primit la Kiev de Volodimir ZelenskiFoto: Facebook/ Володимир Зеленський
„Acțiunile ostile ale guvernului canadian, care încearcă să depășească Statele Unite ale Americii în ceea ce privește sancțiunile anti-ruse furioase, extinzând constant lista națională de interdicții pentru a include politicieni, personalități culturale, membri ai familiilor celor supuși sancțiunilor și chiar întregi instituții de învățământ nu vor rămâne fără răspuns, desigur”, a notat MAE rus într-un comunicat remis presei.
Acuzațiile lansate de diplomația rusă vin după ce vinerea trecută, în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Canada, preşedintele Camerei Comunelor din legislativul canadian, Anthony Rota, l-a salutat în tribune pe Yaroslav Hunka, un imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani.
„Este un erou ucrainean, un erou canadian şi îi mulţumim pentru serviciul său”, a spus el în Cameră, strângând o caldă ovaţie din partea membrilor parlamentului.
Organizaţia Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (Friends of Simon Wiesenthal Center, FSWC) a amintit însă duminică într-un comunicat că Hunka a servit în Divizia a 14-a Waffen Grenadier a SS, „o unitate militară nazistă ale cărei crime împotriva umanităţii în timpul Holocaustului sunt bine documentate”.
Organizația evreiască a declarat că este „profund îngrijorată că Parlamentul canadian şi-a exprimat respectul pentru un veteran ucrainean care a servit într-o unitate militară nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
Rusia spune că va lua „măsurile necesare” în relațiile cu Canada
La scurt timp după publicarea comunicatului FSWC, Rota, un deputat liberal, şi-a cerut scuze pentru ca l-a prezentat şi onorat pe Hunka cu două zile mai devreme.
„Vineri (…) după discursul preşedintelui Ucrainei, am salutat o persoană din galerie şi apoi am aflat noi informaţii care mă fac să regret că am făcut acest lucru. Vreau să îmi cer scuze în special comunităţilor evreieşti din Canada şi din întreaga lume”, a notat el într-o declarație scrisă, adăugând că este singurul responsabil de inițiativa de onorare a lui Hunta în parlament.
Biroul premierului Justin Trudeau a negat orice implicare în acest incident, reiterându-şi independenţa faţă de cel al preşedintelui Camerei.
Ministerul rus de externe a declarat însă marți că incidentul „caracterizează perfect regimul de conducere al premierului Justin Trudeau. și că partea rusă nu intenționează „să tolereze felul în care liberalii canadieni cochetează cu nazismul”.
„Vom lua măsurile necesare în contextul relațiilor ruso-canadiene, care se confruntă cu o criză profundă din vina guvernului de la Ottawa”, a mai notat ministerul de externe de la Moscova.
Urmărește ultimele evoluții din a 580-a zi a războiului LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.