din

Numai știri validat

sâmbătă 27 aprilie 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

Minorul care săvârșește fapte penale şi părinţii acestuia, obligaţi să participe la programe de consiliere psihologică – proiect de lege

Un minor care săvârșește fapte penale şi părinţii acestuia vor fi obligaţi să participe la programe speciale de consiliere psihologică, conform unui proiect de lege adoptat marți de către deputați. Conform Codului penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, iar cei cu vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit faptele penale cu discernământ.

InstantaFoto: Maren Winter | Dreamstime.com

Proiectul de lege adoptat marți de Camera Deputaților, decizională în acest caz, modifică şi completează articole din legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi din Codul penal și a trecut cu 228 de voturi „pentru” şi 36 abţineri. Legea merge la promulgare.

Iniţiativa vizează instituirea obligaţiei minorului agresor şi a familiei sale de a participa la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private, iar în lipsa acordului părinţilor, măsura să poată fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente, în sarcina minorului agresor.

Potrivit proiectului, „părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”.

Totodată, copilul va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, dacă instanţa judecătorească nu dispune altfel.

În lipsa acordului părinţilor, măsura poate fi dispusă de către instanţa judecătorească, mai prevede actul normativ.

Proiectul prevede şi modificarea art. 121 din Codul penal în acest sens. „Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa să poată impune minorului să participe, singur sau, după caz, împreună cu părinţii sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”, stipulează textul adoptat. (Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...