din

Numai știri validat

sâmbătă 27 aprilie 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

Băncile ar putea plăti 2% din cifra de afaceri pentru 2 ani, iar companiile din petrol și gaze, un impozit suplimentar / Ce amendamente se analizează la Guvern

Coaliția PSD-PNL discută amendamentele primite pe proiectul prin care cresc taxele în România. Guvernul urmează să anunțe pe care dintre ele le acceptă.

Taxarea tuturorFoto: Pichetw | Dreamstime.com

Vezi și: Un amendament care ar fi venit de la PSD și dă lovitura Pilonului II de pensii a provocat un scandal uriaș în PNL

Taxare mai mare pentru bănci

Unul dintre ele se referă la taxarea băncilor. În varianta Guvernului, se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri, suplimentar impozitului pe profit.

Amendamentul discutat se referă la un procent de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% din 1 ianuarie 2026.

Vezi și: Un șef de bancă i-ar fi spus lui Boloș că ar fi fost suportabil și un impozit de 3%

Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale

Amendamentul primit de Guvern prevede un impozit de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Practic, pe lângă impozitul pe profit să se aplice și acest nou impozit.

Compensarea impozitului minim la companiile mari

Așa cum știm, companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor trebui să plăteacă un impozit minim de 1%, dacă impozitul pe profit de 16% nu se ridică la acel nivel.

Un amendament introdus prevede compensarea acestui impozit în anii următori, adică deduceri din partea statului.

Astfel, începând cu anul fiscal 2027/anul fiscal modificat care începe în anul 2027, contribuabilii care în anul de calcul determină un impozit pe profit cumulat la sfârșitul anului de calcul mai mare decât impozitul minim pe cifra de afaceri, iar la sfârșitul anilor fiscali 2024, 2025 și 2026/anii fiscali modificați care încep în 2024, 2025 și 2026 au datorat și plătit un impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, beneficiază de scăderea din impozitul pe profit anual datorat a unei sume eșalonate în mod egal pe 5 ani consecutivi ulteriori, reprezentând valoarea însumată a impozitelor minime pe cifra de afaceri datorate față de impozitele pe profit utilizate, pentru 3 ani fiscali anteriori.

Compensarea impozitului minim se efectuează numai dacă impozitele minime luate în calculul diferenței au fost achitate integral.

Firmele nu vor mai putea fi dizolvate dacă au datorii la stat

Un alt amendament se referă la firmele care au datorii la Stat.

Lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare ar urma să se afișeze în Buletinul electronic al registrului comerțului, cu cel puțin 60 zile calendaristice înainte, și se transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În termen de 45 zile calendaristice de la data afișării/primirii listei, Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și orice alt creditor, comunică Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, societățile care înregistrează obligații bugetare restante și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal, ori alte creanțe neachitate, caz în care se amână inițierea acțiunii de dizolvare, până la stingerea acestora, după caz, respectiv până la finalizarea acțiunii de control fiscal.

Același lucru și în cazul radierii.

În ceea ce privește alte măsuri, de reducere de cheltuieli, au fost propuse amendamente pentru a fi exceptate anumite instituții (Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Administrația Prezidențială, Autoritatea Electorală permanentă, Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ), precum și pentru companiile listate la bursă.

Citește și:

DOCUMENT Ultima formă a noilor taxe pe care Guvernul își asumă azi răspunderea. Ciolacu: Niciun om de rând nu va fi afectat

Sursă foto: Dreamstime.com

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...