din

Numai știri validat

sâmbătă 27 aprilie 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

Bănescu, Patriarhia Română: Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public / Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială

Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială. Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu

Vasile BănescuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor Festivalului ASTRA Film printr-o scrisoare deschisă interzicerea proiecției filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul ediției din acest an care se vă desfășura în luna octombrie la Sibiu, invocând că pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care va aduce un „prejudiciu de imagine” BOR prin „batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru” .

Reacția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei

Fiecare eparhie este autonomă administrativ. Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă.

O abordare ireverențioasă, fie ea și „artistică”, a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest.

Un vechi și înțelept gând spune „să nu te joci cu ceea ce este adânc în om”.

Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public.

Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți. Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial, a transmis marți Vasile Bănescu.

Organizatorii festivalului ASTRA Film au reacționat după ce Arhiepiscopia Sibiului au solicitat ca filmul să fie retras

„Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice. Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film”, au transmis reprezentanții festivalului.

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...