din

Numai știri validat

joi 2 mai 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

DOCUMENT Ultima formă a noilor taxe pe care Guvernul își asumă azi răspunderea. Ciolacu: Niciun om de rând nu va fi afectat

Guvernul își asumă marți răspunderea pe măsurile fiscale. Proiectul de lege a ajuns la Parlament, unde senatorii și deputații pot depune amendamente, iar executivul se va întruni, în jurul orei 13.00, pentru a decide dacă preia vreunul sau nu. USR a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională „această lege abuzivă, anti-economică și neconstituțională”.

Marcel Ciolacu, în ParlamentFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentarii pot depune amendamente până la ora 13.00, a decis marţi dimineaţă conducerea reunită a celor două Camere. De la ora 18.00, Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale

După acest moment, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată.

10:00USR spune că a intrat în posesia avizului elaborat de experții din Ministerul Justiției pentru pachetul de măsuri fiscale care prevede creșteri de taxe, iar acesta cuprinde zeci de pagini de argumente privind neconstituționalitatea și nelegalitatea prevederilor acestei legi. Cu toate acestea, ministrul Alina Gorghiu a emis un aviz favorabil pentru această lege. USR a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională „această lege abuzivă, anti-economică și neconstituțională”.

Care sunt principalele măsuri care urmează a fi asumate politic:

Taxarea microîntreprinderilor

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În același proiect e și: Plățile în numerar, drastic reduse / Cumpărăturile de la Metro pot fi plătite cash în limita a 2000 de lei / Înainte, plafonul era de 10.000 de lei

IT-știi vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei

Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS

Conform MF, măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.

TVA: Ce produse și servicii se vor scumpi

TVA va crește pentru unele bunuri și servicii. Mai exact:

  • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
  • TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

*Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

  • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
  • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive.
  • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs

Ce produse rămân cu 5% TVA: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

Taxarea băuturilor cu zahăr: cât va fi acciza

Se introduce o taxă pentru zahăr. Mai exact este vorba despre o acciză pentru:

  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Pentru bonurile de masă se va plăti CASS.

Impozit special la case/apartamente și mașini scumpe

Se introduce un impozit special pentru case/apartamente și mașini scumpe.

Se va aplica pentru:

  • persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului s

Taxarea companiilor mari și a băncilor

Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Din același proiect vezi și:

e-Factura devine obligatorie de la 1 iulie 2024

ANAF îți va cere 70% din banii pe care nu-i poți justifica

e-Sigiliu pentru transportatori / Care sunt sancțiunile

Prin acest proiect se introduce și Sistemul național RO e-Sigiliu. Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime

Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%.

Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60.

Acordarea voucherelor de vacanță numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei;

– Acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut;

– Limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei;

– o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii;

Ciolacu: Nu se mai măreşte nicio taxă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că Guvernul, prin măsurile fiscale pe care le ia, nu introduce taxe noi, ci scoate din excepţii şi niciun om de rând nu va fi afectat de aceste măsuri.„Nu se mai măreşte nicio taxă. Noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Noi avem excepţii, eu nu mai suport cuvântul ‘excepţie’. De când sunt prim-ministru, mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informaţii de la Finanţe, avem excepţii la excepţii, nu se poate aşa ceva. Am distrus această ţară prin 500 de excepţii luate într-o sută de acte normative. Noi dorim acum să aderăm la OECD. E foarte importat, intrăm în rândul ţărilor dezvoltate. Este foarte important să vedem ce avem excepţii. Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepţii. Nu mai suportă statul român excepţiile. Intervii punctual cu excepţii, peste tot se întâmplă în lume, pe anumite categorii”, a spus Ciolacu, luni, la Antena 3.

Acesta a menţionat că excepţiile înseamnă 75 de miliarde de lei anual, iar evaziunea fiscală în România înseamnă 160 de miliarde.

„Veţi vedea lunar, după ce creez cadrul legislativ prin această lege pe care îmi asum răspunderea în Parlament, vor fi minumum două ministere care vor veni în şedinţa de guvern cu reorganizare, unde vor dispărea autorităţi, agenţii”, a punctat premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că “niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile pe care le ia Guvernul”.

„Eu nu pot să accept, când tu ai peste 10.000 de lei, eu să îţi mai dau spor de antenă de 15%. Unul care are salariul cel mai mare la statul român, nominal, câştigă mai mult din sporul de antenă. Trebuie să pun o limită. Dacă ai 400 de milioane, eu îţi mai dau spor de antenă de 15%? Nu-i afectat şi cel cu 3.000 la fel?”, a subliniat Ciolacu.

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...