din

Numai știri validat

luni 29 aprilie 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

Ciolacu anunță măsurile fiscale pe care își asumă răspunderea: „Însumat vorbim de o miză uriașă” / Guvernul adoptă proiectul de lege. DOCUMENT

​​Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni forma finală a măsurilor fiscal bugetare pe care își va asuma răspunderea în parlament. „România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB.”, a declarat Ciolacu.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin

17:30Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin: Guvernul a aprobat luni proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii si asigurarea echitatii fiscale in Romania, după ce au fost dezbătute observațiile de la ministerele avizatoare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat ce modificări sunt față de forma lansată în consultare publică de Ministerul de Finanțe:

  • 1. Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de Ordonanță de Urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă.
  • 2. De asemenea, taxa pe valoare adaugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive, TVA va fi de 9%
  • 3. O mențiune și în ceea ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții vor fi scăzute și accizele, care reprezintă deja o taxă. Iar impozitul va rămâne 16% din profit, dar nu mai putin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme.
  • 4. Pentru institutiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale.
  • 5. A fost de asemenea eliminat pragul de 2,5% din buget pentru autoritățile locale care finanteaza evenimente culturale.

„În scurt timp proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente in termenul care va fi stabilit in sedinta comuna a Birourilor Permanente de la Senat si Camera Deputatilor.

Ulterior, în cadrul unei noi ședințe de guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în şedinţă comună a celor doua Camere, potrivit prevederilor constituționale”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Surse: Ciolacu își va asuma răpunderea marți la 17:00 în Parlament

Surse guvernamentale au precizat luni că „Guvernul va avea marți de la ora 13:00 o nouă ședință de Guvern pentru adoptarea amendamentelor acceptate de Executiv la proiectul de lege trimis în seara aceasta în Parlament.

La ora 17:00, premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe noul proiect de lege cu amendamentele admise în ședința de Guvern de marți.”

15:50Premierul Marcel Ciolacu anunță forma finală a măsurilor fiscal bugetare pe care își va asuma răspunderea în Parlament:

Principalele declarații ale premierului Ciolacu:

  • Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea in Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii fiscale și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.
  • România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB.
  • Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții.
  • Avem un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital
  • Ca premier sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro și există un interes vital, acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR.
  • Însumat vorbim de o miză uriașă: peste 70 miliarde de euro și de aderarea României la OECD care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră. Nu-mi vor asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale României.
  • Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevaărul e că austeritatea a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19% la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare.
  • Acest Guvern nu crește însă TVA-ul general (n.a va rămâne 19%) și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă.
  • În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10% de la 3.000 de lei la 3300 lei, iar în construcții prin OUG mărim salariul minim cu 12,5% de la 4000 de lei la 4500 lei.
  • Vorbim de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus.
  • Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare.
  • Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat o să fac eu acest pas.
  • Nu am degând să dau niciun pas înapoi. E nevoie de o reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum fiindcă e singura șansă pentru a continua dezvoltarea României.

14:35Ultima formă a proiectului cu măsurile fiscale care intră în ședința de Guvern a fost publicată de SGG.

14:21Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz nefavorabil la proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare. Avizul CES este însă doar consultativ.

12:20 Guvernul a anunțat că ședința va începe la ora 15:00, după ce anterior era anunțată ora 13:00.

12:14Potrivit surselor HotNews.ro, proiectul de lege cu măsurile fiscale a suferit câteva modificări, respectiv:

  • Se scot accizele din calculul cifrei de afaceri
  • TVA la concerte/spectacole va fi de 9%
  • Bonurile de masă rămân pe tichete, se scoate opțiunea de numerar, dar se vine săptămâna viitoare cu ordonanță de limitare a comisioanelor operatorilor
  • se scoate limitarea de 2,5% din venituri pentru cheltuielile instituțiilor și autorităților publice cu evenimente de cultură, recreere și religie

În cursul dimineții premierul a avut o întâlnire cu ministrul Finanțelor, pentru a discuta ultimele modificări.

Planul lui Marcel Ciolacu este să treacă repede, în această săptămână, noile modificări prin Parlament, unde PSD și PNL au o majoritate confortabilă.

Potrivit procedurii, proiectul de lege este trimis în Parlament, unde senatorii și deputații pot depune amendamente care pot fi preluate sau nu de Guvern. După asumare, parlamentarii pot depune moțiune de cenzură. Dacă această nu este aprobată, proiectul de lege se consideră aprobat.

Potrivit surselor HotNews.ro, ședința de asumare ar urma să aibă loc miercuri.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercurea trecută, referitor la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, că iniţiativa legislativă îşi propune să stimuleze munca cinstită şi să descurajeze „portiţele de optimizare fiscală şi evaziune”.

De asemenea, „reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de Supraimpozitarea luxului, viciului şi profitului excesiv şi, extrem de important, de asigurarea echităţii fiscale între contribuabili”, a mai precizat liderul PSD.

Şeful Guvernului a mai spus că un instrument nou în reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale va fi E-sigiliu, prin care va putea fi urmărită trasabilitatea mărfurilor şi o altă măsură va fi impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate de persoanele fizice.

Prim-ministrul a amintit că salariul minim pe economie va creşte de la 3.000 la 3.300 lei şi în construcţii, de la 4.000 lei la 4.500 lei.

„Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a mai precizat Ciolacu. Şeful Executivului a oferit asigurări că nu va fi mărită cota generală de TVA de 19% şi va fi păstrată o cotă redusă de 5% la lemne, energie termică, cărţi, manuale şi evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente şi medicamente.

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...