din

Numai știri validat

luni 29 aprilie 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

LIVE Război în Ucraina, ziua 579: Condiția impusă de SUA pentru a mai trimite asistență militară Ucrainei / Amiralul Víktor Sokolov, ucis în atacul ucrainean asupra cartierului general al flotei ruse de la Marea Neagră / Fragmentele unei rachete ar fi căzut în Transnistria

Rusia a atacat regiunea Odesa din sudul Ucrainei în noaptea de duminică spre luni. Cel puțin o persoană a fost rănită, potrivit guvernatorului Oleh Kiper, care a precizat și că infrastructura portuară a fost avariată în atacul cu rachete și drone. Ministerul rus al Apărării susține că a distrus mai multe drone ucrainene deasupra Mării Negre și peninsulei Crimeea.

Soldat ucrainean într-un tun autopropulsat AHS Krab polonezFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 579, LIVETEXT:

22:58Autoritățile instalate de Moscova în fruntea Crimeei au declarat luni seara că un atac cu rachete este în curs de desfășurare împotriva peninsulei ucrainene anexate în 2014, susținând că apărarea antiaeriană rusă a doborât o rachetă, scrie AFP.

„Armata noastră respinge un atac asupra Crimeei. Potrivit informațiilor preliminare, apărarea antiaeriană a doborât o rachetă în apropiere de aerodromul Belbek. Eforturile sunt încă în curs de desfășurare”, a declarat guvernatorul din Sebastopol, Mihail Razvojaev, pe Telegram.

22:43SUA condiționează ajutoarele militare trimise Ucrainei de o listă de reforme pe care Kievul trebuie să le implementeze, potrivit unei scrisori a consilierului adjunct de securitate pentru economia internațională de la Casa Albă, Mike Pyle, trimisă Platformei de coordonare a donatorilor, relatează Ukrainska Pravda. Practic, potrivit scrisorii, Ucraina trebuie să implementeze reformele dacă vrea să primească asistență militară în continuare.

22:16Apărarea aeriană rusă a doborât șapte drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, a declarat guvernatorul regional Viaceeslav Gladkov pe Telegram, relatează Reuters.

21:57Serghei Lavrov a acuzat NATO că se angajează într-un „expansionism periculos”

Ministrul rus de externe a declarat că încercările de a „extinde zona de responsabilitate a NATO la întreaga emisferă estică sub sloganul pernicios al „securității indivizibile a regiunii euro-atlantice și indo-pacifice” a devenit o nouă manifestare periculoasă a expansionismului blocului”.

21:20 Navele rusești încă lansează atacuri asupra Ucrainei după presupusa moarte a comandantului Flotei ruse de la Marea Neagră, dar aceste atacuri sunt lansate „din inerție”, a declarat luni Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, la televiziunea națională, relatează CNN.

Pletenciuk a fost întrebat despre comentariile făcute de autoritățile ucrainene luni mai devreme, susținând că amiral Viktor Sokolov, precum și alți 33 de ofițeri și peste 100 de militari, au fost uciși în atacul de vineri de la Sevastopol.

Pletenciuk a spus că președintele rus Vladimir Putin „nu controlează operațiunea efectivă a navelor pe mare” și se bazează pe amiralii săi care își cunosc „mijloacele și forțele, personalul, cum să le gestioneze, cum să le desfășoare mai bine. Și pot, de asemenea, să ascundă lucruri de el [Putin], să nu raporteze anumite probleme”.

„În acest moment, ei (marina rusă) au pierdut persoana care de fapt gestionează toate acestea și personalul său, care gestionează flota împreună cu el. Aceasta este o grupare mare care necesită un număr mare de manageri pentru a derula toate procesele pentru ca (flota) să funcționeze ca un singur mecanism. Imaginează-ți că partea centrală a acestui mecanism devine inoperabilă.”

20:33SUA pun pe lista neagră companii acuzate că au furnizat componente de drone către Rusia

SUA pun pe lista neagră companii acuzate că au furnizat componente de drone către Rusia

Statele Unite au impus noi restricții comerciale pentru 11 firme chineze și cinci rusești, acuzându-le pe unele dintre ele că au furnizat componente pentru fabricarea de drone pentru armata Moscovei.

Departamentul Comerțului, care supraveghează politica de export, a adăugat un total de 28 de companii, inclusiv unele din Finlanda și Germania, pe o listă neagră a comerțului, îngreunând astfel expedierea de tehnologie către furnizorii americani.

Nouă dintre aceste companii, inclusiv Asia Pacific Links Ltd din China și SMT-iLogic din Rusia, ar fi participat la o schemă de aprovizionare a Centrului de Tehnologie Specială, aflat anterior pe lista neagră, cu piese de drone pentru Direcția principală de informații a Statului Major General al Rusiei.

Ramzan Kadîrov publică un clip cu fiul său, Adam, bătând un prizonier

20:07Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat luni că este mândru de fiul său adolescent, Adam, pentru că a bătut un prizonier acuzat că a ars un exemplar al Coranului, relatează Reuters. Kadîrov a publicat videoclipul pentru a elimina orice îndoială cu privire la faptul că incidentul, raportat pentru prima dată luna trecută, a avut într-adevăr loc.

19:38Rusia dă vina pe Kosovo pentru „vărsarea de sânge” de duminică

Rusia a criticat luni guvernul kosovar pentru „vărsarea de sânge” care a avut loc cu o zi înainte într-un incident mortal în apropiere de granița cu Serbia și l-a avertizat să nu tragă „întreaga regiune balcanică într-o prăpastie periculoasă”, potrivit AFP.

„Nu există nicio îndoială că vărsarea de sânge de ieri (duminică) este o consecință directă și imediată a politicii așa-numitului „prim-ministru Albin Kurti” de incitare la conflict”, a declarat Ministerul rus de Externe, avertizând că orice încercare de escaladare a situației ar fi de natură să ducă „întreaga regiune balcanică într-o prăpastie periculoasă”.

19:18Fostul manager al unei fabrici din industria apărare din Liov este suspectat că a furat aur, argint şi alte metale din sistemele de apărare antiaeriană care fuseseră trimise la uzină pentru reparaţii, relatează Ukrainska Pravda, citând serviciul de presă al Biroului de Securitate Economică al Ucrainei, serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei și serviciul de presă al Procuraturii Generale.

16:55Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat luni pe ambasadorul Bulgariei, Atanas Krastin, pentru a protesta față de expulzarea de către Sofia a unui cleric ortodox rus săptămâna trecută, a declarat ministerul într-un comunicat, relatează Reuters.

Bulgaria a expulzat un cleric rus și doi belaruși pentru că au desfășurat ceea ce a descris drept activități îndreptate împotriva securității și intereselor naționale ale țării.

Ungaria critică Ucraina și spune că nu se grăbește să ratifice aderarea Suediei la NATO

16:45Ungaria nu va sprijini Ucraina în nicio problemă pe plan internațional până când „Ucraina nu va restabili vechile drepturi pentru etnicii maghiari pe teritoriul său”, a spus luni premierul ungar Viktor Orban Parlamentului, relatează Reuters.

Relația dintre Ungaria și Ucraina este tensionată din cauza a ceea ce Budapesta spune că sunt sunt restricții ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă, în special în educație, după ce Ucraina a adoptat o lege în 2017 care restricționează utilizarea limbilor minoritare în școli.

De asemenea, Viktor Orban a mai declarat că Ungaria nu se grăbește să ratifice aderarea Suediei la NATO, mai transmite Reuters, semnalând o nouă întârziere a unui proces care a rămas blocat în parlamentul ungar din iulie 2022.

„Mă întreb dacă există ceva urgent care ne-ar obliga să ratificăm oferta Suediei la NATO. Nu văd o astfel de circumstanță”, a spus el.

16:32Ocupanții ruși i-au torturat pe ucraineni atât de brutal încât unele dintre victimele lor au murit, au declarat luni membri ai unui organism de investigație mandatat de ONU, în ultimele lor constatări după ancheta derulată pe teritoriile din care rușii s-au retras, relatează Reuters.

Totodată, potrivit acestora, soldații ruși au forțat familiile să asculte cum ei violau femeile într-o încăpere alăturată. Pe de altă parte, organismul de anchetă a găsit dovezi ale unor „cazuri” de violențe comise de forțele ucrainene.

15:59 Rusia l-a adăugat luni pe preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, pe lista sa cu persoane căutate, fără a preciza însă motivul.

15:18Armata ucraineană a afirmat luni că l-a ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Víktor Sokolov, în atacul cu rachete executat vineri asupra cartierului general al acestei flote de la Sevastopol, în cadrul operațiunii „Capcană pentru crabi”, orchestrate de Forțele Speciale, transmite AFP.

NYT: ​Primele tancuri Abrams „made in the USA” au ajuns în Ucraina

15:03Kremlinul a respins din nou luni criticile vizând trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah, răspunzându-i premierul armean Nikol Paşinian, care a calificat duminică drept „ineficiente” alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit luni chiar despre „eroismul” trupelor ruse din Nagorno-Karabah.

14:49 Primele tancuri americane Abrams promise de Statele Unite Ucrainei au ajuns la destinație, scrie The New York Times, citând surse din cadrul Pentagonului.

14:24Salvatorii au găsit cadavrele a două persoane sub dărâmăturile unui depozit de cereale din Odesa, lovit în atacul rusesc din timpul nopții, a anunțat guvernatorul regional Oleh Kiper, potrivit The Kyiv Independent.

Luni dimineață, Kiper a declarat că o femeie a fost rănită în Odesa în urma valului de explozii după ce Rusia a lansat zeci de drone și rachete asupra regiunii.

Atacul a avariat semnificativ portul maritim Odesa și un hotel abandonat pe teritoriul portului, au declarat Forțele de Apărare din sudul Ucrainei.

13:17Nava de desant „Minsk”, distrusă în timpul atacului ucrainean cu rachete asupra șantierului naval din Sevastopol, este în curs de reparații pentru a fi redată în serviciul forțelor navale ale Rusiei, scrie TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

12:59Aproape 1.000 de tone de cereale erau depozitate în instalațiile atacate de Rusia în cursul nopții în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a declarat luni guvernatorul regional Oleh Kiper, potrivit Reuters.

12:12Cel puțin o persoană a murit după ce trupele rusești au bombat luni orașul Berislav din regiunea Herson, potrvit Ukraina Pravda, care citează oficiali ucraineni.

Bucăți dintr-o rachetă ar fi căzut în Transnistria, potrivit presei de la Tiraspol

12:00VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni arată cum operatorii lor de drone au reușit o nouă lovitură cu totul remarcabilă cu ajutorul unei aeronave fără pilot kamikaze.

11:37O rachetă S-300 a explodat, în noaptea de duminică spre luni, deasupra regiunii transnistrene, a anunțat Oleg Beleakov, reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control. Elemente ale acestei rachete, produse în 1968, au căzut într-o grădină din satul Chițcani, regiunea transnistreană. Nu s-au înregistrat victime sau pagube.

10:59Compania rusă Gazprom a declarat că va trimite luni 41,8 milioane de metri cubide gaz în Europa prin Ucraina, același volum ca în ziua precedentă, informează Reuters.

09:51Statul Major General al forțelor armate ucrainene susține că Rusia a pierdut 276.270 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.

420 de soldați ar fi murit numai în ultimele 24 de ore.

09:02Flota Nordului a Rusiei, care operează în Arctica, a desfăşurat exerciţii pentru a contracara ambarcaţiuni inamice fictive fără pilot, a informat luni agenţia de presă rusă Interfax, preluată de Reuters și Agerpres.

Citând serviciul de presă al flotei, Interfax a relatat că unele dintre cele mai mari distrugătoare şi nave de debarcare ale ţării au luat parte la exerciţiile din Arctica.

„În timpul exerciţiului din Marea Siberiei de Est, echipajele navei mari antisubmarin Viceamiral Kulakov şi ale navei mari de debarcare Aleksandr Otrakovski au practicat acţiuni pentru protejarea unui detaşament de nave în cazul unei ameninţări din partea inamicului folosind bărci fără pilot”, a relatat agenţia, citând declaraţia biroului de presă.

Nu este clar pentru moment când au avut loc exerciţiile, notează Reuters.

Rusia a atacat regiunea Odesa cu drone și rachete

08:30Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 11 din 12 rachete de croazieră și 19 din 19 drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, a anunțat luni Forțele Aeriene ucrainene, informează Reuters.

De asemenea, Rusia a atacat Ucraina cu două rachete anti-navă.

08:04Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus patru drone lansate de Ucraina deasupra regiunii de nord-vest a Mării Negre și deasupra Peninsulei Crimeea, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

De asemenea, ministerul a declarat că alte patru drone au fost distruse peste noapte deasupra regiunilor rusești Kursk și Belgorod.

07:24 Deși sezonul cald continuă și în septembrie, despre Delta Dunării s-a vorbit în ultima perioadă mai mult în contextul pericolelor cauzate de războiul din Ucraina. Ce părere au însă operatorii de turism despre măsurile luate de autoritățile române, precum adăposturile anti- drone, sistemul RO-Alert și altele?

06:16 O asociaţie de apărare a comunităţii evreieşti din Canada pretinde scuze din partea autorităţilor de la Ottawa după ce un ucrainean care a luptat alături de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost onorat în Parlament în cursul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, scrie AFP, citat de Agerpres.

01:00Volodimir Zelenski face bilanţul: „Săptămâna a fost foarte productivă, avem multe decizii bune în materie de apărare şi de altă natură”

„Fiecare săptămână sporeşte forţa şi capacităţile Ucrainei, ceea ce înseamnă că fiecare săptămână ne aduce victoria mai aproape” – le-a spus ucrainenilor, duminică seară, preşedintele Volodimir Zelenski în discursul video nocturn în care a făcut bilanţul turneului său de peste Ocean, care l-a dus în Statele Unite şi în Canada. El a vorbit despre o „decizie istorică” a Americii, aceea ca o parte din arme şi echipamente să fie produse de industria locală ucraineană.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

——————

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...