din

Numai știri validat

luni 27 martie 2023
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

LIVE Război în Ucraina, ziua 128: Aurescu: Nu există ape ale statelor aliate ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti / Conflict major între Rusia și Bulgaria / Afirmații halucinante ale lui Peskov despre bombardamentele din Odesa

O salvă de rachete rusești a ucis vineri dimineață cel puțin 17 oameni și a rănit alți câteva zeci în portul Odesa, a declarat un oficial regional, loviturile având loc la o zi după ce Ucraina a alungat forțele rusești din avanpostul lor strategic din Marea Neagră, Insula Șerpilor.

Soldați ucraineni într-o pauză dintre lupteFoto: Twitter

Cele mai importante informații de joi, ziua 128 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

15:38 Germania a condamnat vineri loviturile cu rachete din apropierea orașului portuar Odesa, afirmând că atacurile asupra civililor reprezintă crime de război.

„Președintele rus (Vladimir) Putin și cei responsabili vor trebui să fie trași la răspundere”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german în cadrul unei conferință de presă.

15:32 După retragerea Rusiei de pe Insula Șerpilor, Ucraina speră că numărul atacurilor asupra teritoriului din jurul Odesei va scădea, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, Andrii Demcenko, citat de CNN.

„Situația cu Insula Șerpilor rămâne tensionată, deoarece inamicul ar fi putut să mineze căile către insulă. Acum, situația este monitorizată și sper că polițiștii de frontieră ucraineni se vor întoarce pe această bucată de pământ ucrainean cât mai curând posibil”, a spus oficialul ucrainean.

15:18 Numărul morților în urma atacurilor lansate de Rusia vineri dimineață în Odesa a ajuns la 20, au anunțat serviciile ucrainene de urgență, conform CNN.

Cel puțin 16 persoane au fost ucise într-o clădire rezidențială, iar alte patru – inclusiv un copil – au murit în urma unui atac lansat asupra unui centru de recreere.

De asemenea, alte 38 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare.

15:08 Armata ucraineană a făcut publice imagini cu obuzierele autopropulsate AHS Krab primite de la polonezi:

“Nu există ape care să aparţină statelor aliate şi care să fie ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti de la Marea Neagră”

15:04 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că în faţa agresiunii ruse coordonarea transatlantică a fost una “impecabilă” şi “trebuie să continue să fie astfel”.

 • “Dacă preşedintele Putin a sperat să ne divizeze, a eşuat. Dimpotrivă, am demonstrat contrariul: există un impuls şi un angajament reînnoit pentru a consolida rezilienţa strategică a Europei, cu sprijinul Statelor Unite.
 • Consiliul European a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate şi a recunoscut perspectivele europene ale Georgiei. Finlanda şi Suedia au început procesul de aderare la NATO şi noi trebuie să vedem că deciziile de a consolida postura de apărare şi descurajare sunt foarte relevante pentru noi toţi”, a spus Aurescu.

Ministrul a reamintit că România este statul membru NATO şi UE care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina și este conştientă de “ameninţările cu care se confruntă spaţiul euro-atlantic, ca o consecinţă a războiului ilegal declanşat de Rusia” împotriva Ucrainei:

 • “Nu există ape care să aparţină statelor aliate şi care să fie ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti de la Marea Neagră, aici în Constanţa. De-a lungul coastei Mării Negre se află prima linie de apărare pentru comunitatea euro-atlantică, precum şi prima linie de susţinere pentru partenerii noştri din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.
 • România a avertizat în mod constant în legătură cu ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, în Marea Neagră, după anexarea ilegală a Crimeei. (…) Comunitatea euro-atlantică a ajuns la concluzia că, sub conducerea preşedintelui Putin, Rusia nu este partenerul de încredere, constructiv sau, cel puţin, predictibil pe care îl dorim”.

14:55Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria a declarat vineri că va cere Moscovei să își închidă ambasada din această țară balcanică, după ce apelul său către Sofia de a reveni asupra deciziei de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus a fost ignorat, transmite Reuters.

Ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a declarat că închiderea ambasadei ruse va duce inevitabil la închiderea și a ambasadei Bulgariei la Moscova.

14:21Cultura borșului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizația ONU, în condițiile în care războiul din Ucraina amenință „viabilitatea” tradiției din jurul acestei ciorbe din sfeclă roșie.

Conflict diplomatic major între Rusia și Bulgaria

14:05Bulgaria rămâne fermă în față Rusiei. „Nu permitem diplomaților străini să ne dea ultimatumuri”

13:29Kremlinul a venit cu o nouă afirmație halucinantă prin care neagă că ar fi lovit în noaptea de joi spre vineri un bloc de locuințe din Odesa.

13:27De vineri, cetățenii ruși vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina, deoarece Kievul a eliminat un regim fără vize vechi de un deceniu, care a facilitat călătoriile transfrontaliere pentru cetățenii ambelor țări, scrie CNN.

Decizia de a pune capăt regimului fără vize a fost anunțată miercuri de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma unei petiții din partea unui cetățean ucrainean.

Zelenski a declarat că, pe fondul invaziei, a susținut introducerea unor controale mai stricte pentru intrarea cetățenilor ruși în Ucraina.

13:22Oficialii americani spun că cele trei tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină expansiune împotriva autorităților separatiste care ocupă părți din sudul Ucrainei, transmite CNN.

Deși până acum au fost doar câteva incidente izolate în orașul Herson, oficialii americani spun că rezistența ar putea să ia amploare, lucru care ar fi o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile recent capturate în Ucraina.

13:02 Vladimir Putin a afirmat vineri că presiunea politică din partea Occidentului împinge Rusia să accelereze integrarea cu Belarusul vecin.

Declarație vine după ce, săptămâna trecută, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a spus că cele două țări trebuie să ia măsuri comune urgente pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și pregătirea de luptă a trupelor.

12:40Forţele ruse ar fi cucerit o rafinărie de petrol din oraşul ucrainean Lisichansk, a anunțat vineri ministerul rus al apărării, potrivit agenției de presă rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Moment emoționant: Steagul UE a fost pus în parlamentul ucrainean

12:21VIDEO Moment emoționant în Parlamentul Ucrainei. Steagul UE a fost arborat în legislativul de la Kiev

12:06 Alexei Navalnîi a povestit cum decurge o zi din viața sa în colonia penală IK-6, opozantul rus spunând că, din anumite puncte de vedere, „trăiește precum Putin sau Medvedev”.

12:00Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina anunță că numărul victimelor atacului cu rachete din regiunea Odesa a crescut la 19, transmite NEXTA. Printre morți se numără doi copii.

11:30Ministrul bulgar al apărării, Dragomir Zakov, a declarat vineri că o mină marină a fost detectată în Marea Neagră, în apropiere de Kamcia, transmite BNR, citată de Rador. Mina a fost reperată de un vas comercial, la 26 de mile marine de coasta bulgară, şi a fost dezamorsată.

11:13Doi copii se numără printre cele 18 persoane ucise în urma unui atac cu rachete la Odesa, potrivit ultimei actualizări a guvernatorului regional Maxim Marchenko, relatează The Guardian.

10:40343 de copii ucraineni au fost ucişi şi peste 635 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, potrivit unui bilanţ transmis, vineri, de Biroul Procurorului General al Ucrainei, potrivit agenției ucraineane de presă RBC.

Instituţia subliniază că raportează doar cazurile confirmate şi documentate de anchetatori şi că bilanţul nu include victime din zonele în care au loc ostilităţi şi nici din teritoriile ocupate de ruşi.

Anchetatorii ucraineni menţionează că vineri un băiat de zece ani a murit într-un atac cu rachete lansat de armata rusă în raionul Cetatea Albă (Bilhorod-Dnistrovski), din regiunea Odesa.

Putin: Spionajul industrial este o prioritate

09:56 Ucraina are acum o „perspectivă europeană foarte clară” în urma deciziei UE de a acorda țării statutul de țară candidată, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit în fața parlamentului ucrainean.

„Ucraina are acum o perspectivă europeană foarte clară. Iar Ucraina este o țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, ceva ce părea aproape de neimaginat în urmă cu doar cinci luni”, a declarat von der Leyen într-un discurs prin legătură video în fața adunării.

„Este un moment pentru a sărbători această piatră de hotar istorică, o victorie a hotărârii și o victorie pentru întreaga mișcare care a început acum opt ani pe Maidan”, a adăugat ea.

09:35 Vladimir Putin a spus pe față că spionajul industrial este una dintre prioritățile serviciilor secrete ruse.

09:23 Ungaria își va accelera programul de dezvoltare a apărării, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat.

„Trebuie să ne creștem în mod radical capacitățile de apărare”, a declarat Orban. El a reiterat că interesul Ungariei este ca războiul din Ucraina vecină să se încheie cât mai curând posibil. (Reuters)

09:02 Artileria ucraineană a lovit un punct de grupare a foțelor sau de reparare de echipamente, distrugând un tanc și mai multe vehicule:

Rachetele rusești au ucis 17 oameni în Odesa

08:54 Un proiect de lege privind procedura de admitere a unor noi teritorii în Federația Rusă a fost depus în Duma.

Proiectul de lege propune ca o parte a unui stat străin să fie acceptată în Rusia „indiferent de localizarea granițelor acestui stat străin sau a componenetelor sale”. (NEXTA)

08:19 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre retragerea rusă de pe Insula Șerpilor.

08:05 Operatorii europeni de rețea sunt pregătiți să implementeze imediat planul pe termen lung pentru a aduce statele baltice, care depind de rețeaua rusească, în sistemul Uniunii Europene în cazul în care Moscova le va întrerupe alimentarea, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu acest subiect.

Statele baltice au un plan pe termen lung de a deveni, până în 2025, parte a rețelei europene descentralizate de rețele electrice, cunoscută sub numele de ENTSO-E.

Sursele au declarat că acest plan ar putea fi pus în aplicare imediat, dacă este necesar, în cadrul planurilor de urgență elaborate de ENTSO-E pentru o astfel de eventualitate.

07:44 Două rachete rusești trase asupra unui bloc și unei stațiuni balneare din Odesa au ucis cel puțin 17 oameni și au rănit câteva zeci, potrivit estimărilor de la această oră.

Scurt rezumat al celor mai recente evenimente privind invazia declanșată de Putin:

 • Rusia pretinde că s-a retras de pe Insula Șerpilor ca un „gest de bunăvoință”. Oleksii Hromov, un general de brigadă în cadrul armatei ucrainene, a declarat că echipamentele rusești de pe insulă au fost distruse. Nu există încă forțe ucrainene pe insulă, dar vor exista, a spus el.
 • Comandantul forțelor armate ale Kievului a declarat că obuzierele Bohdana, de fabricație ucraineană, au jucat un rol important în eliberarea insulei și a mulțumit partenerilor străini pentru sprijinul lor. Ucraina a introdus în luptă, săptămâna trecută, pentru prima dată, baterii puternice de artilerie americane HIMARS.
 • Rusia afirmă că forțele sale au distrus un centru de control militar ucrainean în apropiere de orașul Dnipro într-un atac cu rachete.
 • Moscova l-a convocat pe ambasadorul britanic pentru a exprima un protest ferm împotriva declarațiilor britanice “„jignitoare” și „false”, „în special cu privire la presupusele „amenințări rusești de a folosi arme nucleare”.
 • Secretarul britanic al apărării Ben Wallace a declarat într-un interviu radiofonic în această săptămână că președintele rus Putin are „sindromul omului mic”, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, este „ca într-o scenetă de comedie – își face declarația în fiecare săptămână amenințând că va bombarda toată lumea cu arma nucleară”.
 • Ministrul rus de externe, Lavrov, a afirmat că o nouă „cortină de fier” coboară între Rusia și Occident.
 • Grecia este dispusă să pună la dispoziție nave pentru a ajuta la exportul de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră, care au fost blocate de Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Stoltenberg.
 • O primă navă de marfă a părăsit portul ucrainean Berdyansk, ocupat de Rusia, a declarat un oficial local, după ce Rusia a afirmat că portul a fost deminat și este pregătit să reia transporturile de cereale.

07:00 Miniştrii Apărării eston şi leton au semnat o scrisoare de intenţie privind achiziţionarea în comun de sisteme de apărare aeriană cu rază medie

————

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...