din

Numai știri validat

vineri 19 aprilie 2024
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME
CALITATE ITALIANĂ ÎN LUME

Director editorial
CLAUDIA BORTOLOTTI

Opinionist
RAFFAELE AVALLONE

Manager de site
ROBERTO PAPAVERONE

BREAKING NEWS - STREAMING NEWS

Bulgaria rămâne fermă în față Rusiei. „Nu permitem diplomaților străini să ne dea ultimatumuri”

Premierul demis al Bugariei, Kiril Petkov, a respins un ultimatum rusesc de a reveni asupra deciziei de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus până vineri la prânz, transmite Reuters. Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a calificat expulzările drept un „pas ostil fără precedent” și a cerut Bulgariei să renunțe la măsură.

Kiril PetkovFoto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bulgaria, stat membru al UE și NATO și cândva un aliat apropiat al Rusiei, a fost zguduită în ultimele zile de tulburări politice, în urma cărora parlamentul a votat săptămâna trecută o moțiune de cenzură împotriva guvernului de coaliție, iar Kiril Petkov a anunțat săptămâna aceasta expulzarea diplomaților ruși din motive de spionaj.

Rusia a răspuns prin emiterea unui ultimatum joi, care includea amenințarea de a închide ambasada Rusiei dacă Sofia nu renunță la expulzări, o măsură condamnată vineri de UE ca fiind nejustificată.

Kiril Petkov a spus într-o declarație video că este inacceptabil comportamentul Rusiei.

„Nu vom permite Bulgariei să ia o cale greșită… Nu vom permite diplomaților străini să dea ultimatumuri statului bulgar pentru a se conforma cererilor lor până la prânz”, a declarat Petkov.

Ambasada Rusiei în Bulgaria a dat un ultimatum

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a calificat expulzările drept un „pas ostil fără precedent”.

Într-o notă diplomatică văzută de Reuters, ambasada rusă a transmis joi Sofiei să revină asupra deciziei de expulzare până vineri la prânz.

În caz contrar, ambasada a declarat că va cere Moscovei să ia în considerare posibilitatea de a pune capăt cu totul prezenței diplomatice fizice a Rusiei în Bulgaria.

Bulgaria a anunțat marți că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rusesc din cauza unor probleme de spionaj și a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentanței Moscovei, în contextul în care tensiunile dintre cele două țări, cândva apropiate, s-au deteriorat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Măsura, anunțată de ministerul de externe și de Kiril Petkov, premierul demis, a fost cea mai mare expulzare de diplomați ruși de către Sofia în ultimii ani și, dacă va fi pusă în aplicare, va înjumătăți dimensiunea amprentei diplomatice a Moscovei în Bulgaria.

Cine va fi succesorul lui Kiril Petkov în fruntea guvernului bulgar

Anunțând că partidul său centrist PP îl va nominaliza pe ministrul de finanțe Assen Vassilev pentru a deveni următorul prim-ministru al țării, el a făcut apel, de asemenea, la toți partenerii săi de coaliție să susțină demersul partidului său de a eradica corupția generalizată și de a depune eforturi pentru creșterea veniturilor.

Disputa diplomatică cu Rusia a fracturat guvernul după ce unul dintre aliații coaliției a declarat că nu va susține un nou guvern condus de Petkov.

Socialiștii, care în mod tradițional au fost mai prietenoși cu Moscova, au declarat că au fost supărați de decizia lui Petkov de a-i expulza pe ruși.

Anterior, vineri, aceștia au cerut parlamentului să voteze revocarea expulzărilor pentru a salva legăturile diplomatice cu Moscova.

Cel mai mare partid de opoziție, GERB, de centru-dreapta, a declarat că susține expulzările.

Petkov încearcă să evite noi alegeri

Petkov speră ca partidul său să rămână la guvernare și să evite noi alegeri, propunând pe altcineva decât el pentru funcția de prim-ministru. În urma nominalizării lui Vassilev, socialiștii au declarat că sunt pregătiți să poarte negocieri.

În cursul zilei de vineri, președintele Rumen Radev va înmâna PP un mandat pentru a forma un nou guvern.

Partidul, care va avea la dispoziție șapte zile pentru a veni cu propuneri detaliate, a declarat că va propune un nou cabinet doar dacă va întruni majoritatea absolută în parlament.

————-

Serviciu internațional ATM

Asistenta tehnica la instalarea bancomatelor

Cele trei povești capitale

de

Sondajele

Opinii

Dă-i un vot

Dați o părere

Faceți o căutare

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Meteo

Mercati Finanziari

Offerto da Investing.com

Coltul amintirilor...